SSL-certifikat

Vad är ett SSL-certifikat?

SSL-certifikat är en viktig del av säkerheten på internet. De används för att skydda känslig information, såsom personuppgifter och betalningsinformation, när den överförs mellan en webbplats och dess användare. I denna artikel kommer vi att titta närmare på vad ett SSL certifikat är och varför det är viktigt.

SSL står för Secure Sockets Layer och är en teknik som används för att säkra kommunikationen mellan en webbplats och dess användare. Ett SSL certifikat är en digital signatur som bekräftar att en webbplats är legitim och att den har en säker anslutning.

När en användare besöker en webbplats som har ett SSL-certifikat, skapas en säker anslutning mellan webbläsaren och webbplatsen. Denna anslutning säkerställer att all information som överförs mellan användaren och webbplatsen är krypterad och skyddad mot tredje part.

SSL-certifikat är viktiga av flera skäl. För det första skyddar de användarnas känsliga information, såsom personuppgifter och betalningsinformation, mot hackare och andra illvilliga användare som kan försöka stjäla den. Dessa säkerställer också att en webbplats är legitim och att det inte finns någon risk för att användarna kommer att skickas till en bedrägeriwebbplats.

Här nedan har vi samlat våra populäraste SSL-certifikat från Comodo, Digicert, RapidSSL, Sectigo och Thawte för dig som skall köpa ett SSL-certifikat. Även våra mest prisvärda SSL-certifikat ger samma höga säkerhet som de dyrare certifikaten trots sitt lägre pris. 

Utöver SSL-certifikatet ingår en kostnadsfri Site Seal som du kan lägga till på din webbplats för att informera besökarna om att trafiken är krypterad och deras personuppgifter och annan känslig data är säker. Fördelen med ett SSL-certifikat är att de bidrar till en bättre Google Page Rank för din webbplats, vilket resulterar i att webbplatsen kan komma högre upp i sökresultatet vid Google-sökningar.

Dessa passar perfekt för att skydda en webbplats, hemsida, blogg eller e-butik. Du kan läsa mer och beställa något av certifikat nedan. Vi erbjuder 14 dagars öppet köp och du kan välja att betala med kort eller faktura.

Billiga SSL-certifikat

SSL-certifikat för en domän

Här hittar du våra populäraste SSL-certifikat anpassade för att skydda en domän från Comodo, DigiCert, GeoTrust, RapidSSL, Sectigo och Thawte. Välj bland DV (domänvalidering), OV (organisationsvalidering) eller EV (utökad organisationsvalidering).

SSL-certifikat

RapidSSL Certificate

490 kr per år
 • Skyddar en domän
 • Domänvalidering (DV)
 • Utfärdas inom 10 minuter
 • Skyddar med/utan inledande www
bra val

Digicert Standard SSL

1 990 kr per år
 • Skyddar en domän
 • Organisationsvalidering (OV)
 • Utfärdas inom 1-3 dagar
 • Skyddar med/utan inledande www

DigiCert Extended Validation SSL

3 190 kr per år
 • Skyddar en domän
 • Utökad organisationsvalidering (EV)
 • Utfärdas inom 2-7 dagar
 • Skyddar med/utan inledande www

SSL-certifikat med wildcard

Behöver du skydda en domän och dess underliggande domäner med ett och samma certifikat? Exempelvis doman.se, mail.doman.se och sub.doman.se? Då skulle vi rekommendera ett SSL-certifikat med Wildcard som skyddar både domänen och alla underliggande domäner automatiskt med ett och samma SSL-certifikat.

SSL-certifkat med Wildcard, Wildcard Certificate

RapidSSL Wildcard Certificate

1 990 kr per år
 • Skyddar en domän och ∞ subdomäner
 • Domänvalidering (DV)
 • Utfärdas inom 10 minuter

Sectigo SSL Wildcard

2 990 kr per år
 • Skyddar en domän och ∞ subdomäner
 • Domänvalidering (DV)
 • Utfärdas inom 10 minuter

GeoTrust True BusinessID Wildcard

2 595 kr per år
 • Skyddar en domän och ∞ subdomäner
 • Organisationsvalidering (OV)
 • Utfärdas inom 1-3 dagar
BRA VAL

Vanliga frågor och svar

SSL-certifikat med domänvalidering, (DV, Domain Validated), är den lägsta nivån av validering och innebär att SSL-certifikatet valideras mot den domän som beställningen avser. Domänvalidering sker via e-post (rekommenderas), DNS eller HTTP/filuppladdning.

SSL-certifikat med organisationsvalidering, (OV, Organization Validated), är den mellersta nivån av validering och innebär att SSL-certifikatet valideras mot den domän som beställningen avser samt att företaget- eller organisationens uppgifter kontrolleras av certifikatsutfärdaren innan SSL-certifikatet kan utfärdas. Ett SSL-certifikat med organisationsvalidering innehåller uppgifter om företaget- eller organisationen och ger besökaren möjlighet att kontrollera detta före känsliga uppgifter lämnas, exempelvis vid hantering av personuppgifter eller korttransaktioner.

SSL-certifikat med utökad organisationsvalidering, (EV, Extended Validation), är den högsta nivån av validering och innebär att SSL-certifikatet valideras mot den domän som beställningen avser samt att företaget- eller organisationens uppgifter noga kontrolleras av certifikatsutfärdaren innan SSL-certifikatet kan utfärdas. Ett SSL-certifikat med utökad organisationsvalidering innehåller uppgifter om företaget- eller organisationen och ger besökaren möjlighet att kontrollera detta före känsliga uppgifter lämnas, exempelvis vid hantering av personuppgifter eller korttransaktioner.

SSL-certifikat med wildcard innebär att certifikatet skyddar ett oändligt antal underliggande subdomäner.

Exempelvis så kan ett SSL-certifikat för *.exepeldoman.se skydda:

mail.exempeldoman.se
ftp.exempeldoman.se
webserver01.exempeldoman.se
osv…

Ett SSL-certifikat med multidomän, även kallat SAN (Subject Alternate Name), innebär att du kan skydda flera domäner med ett och samma SSL-certifikat. I de flesta SSL-certifikat med stöd för SAN så igår det skydd av huvuddomänen och ett antal extra domäner (SAN) i grundpriset. Dessutom går det att komplettera med fler domäner (SAN) efter behov, i de flesta fall upp till 250 stycken totalt.

Ett SSL-certifikat med multidomän kan exempelvis skydda följande med ett och samma certifikat:

mindoman.se
mindoman.com
doman.eu
sub.mindoman.se
mail.doman.eu

Ett SSL-certifikat med multidomän, även kallat SAN (Subject Alternate Name), + Wildcard innebär att du kan skydda flera domäner och dess obegränsade subdomäner med ett och samma SSL-certifikat. I de flesta SSL-certifikat med stöd för SAN + Wildcard så igår det skydd av huvuddomänen och ett antal extra domäner (SAN) i grundpriset. Dessutom går det att komplettera med fler domäner (SAN) efter behov, i de flesta fall upp till 250 stycken totalt.

Ett SSL-certifikat med multidomän (SAN) + Wildcard kan exempelvis skydda följande med ett och samma certifikat:

*.mindoman.se
*.mindoman.com
*.doman.eu

Den maximala giltighetstiden för ett SSL-certifikat är 12 månader från och med den 1 september 2020, efter ett beslut som fattats gemensamt av certifikatsutfärdarna och de ledande webbläsarna (CA/B Forum). 

Det innebär att oavsett var du köper ditt certifikat så måste det förnyas (valideras, utfärdas och installeras) årligen.

 

Ditt SSL-certifikat förnyas automatiskt ca. 30 dagar innan det löper ut (förutsatt att du inte har valt att avsluta tjänsten i kundportalen). I samband med förnyelsen så behöver du utföra validering, därefter utfärdas certifikatet med den nya giltighetstiden och kan installeras.